Csókavár

Teáskanna

Apunak van egy ilyen mániája, hogy a régi dolgoktól időnként meg kell szabadulni. Volt otthon egy teáskanna is például, az a fütyülős fajta.

A történet úgy 8-10 éve kezdődött. Akkoriban még nagyon könnyen belefeledkeztem a dolgokba: számítógépekbe, olvasásba, tanulásba meg akármibe. Emellett nagy teljesítményű tea ivó is voltam, és azon az estén volt még egy kis víz a kanna elődjének alján, gondoltam megmelegítem. Mondanom se kell, hogy azonmód el is feledkeztem róla, és csak jó fél óra múlva mentem ki ismét a konyhába, de addigra már az összes víz elpárolgott, és a kanna is teljesen lyukasra égett. Ez még nem a fütyülős fajtából való volt, de nagyon szerettem és emlékszem, hogy egy C++ header fájlban meg is örkítettem az esetet.

(Ezt persze Önök közül jópáran nem fogják megérteni, de a többieknek mondom, hogy a körkörös include-okat elkerülendő a C++-ban a header fájlok szerkezete gyakorta valami hasonló:

#ifndef FOO
#define FOO
/\*ide jön a lényeg\*/
#endif

Namármost ez a FOO csak egy kis technikai trükk, kizárólag a körkörös izé kiküszöbölésére, semmi köze a programhoz magához, csak az a fontos, hogy a programon belül egyedi legyen. Lehet ide írni a fájl nevét, egy guidot, de alkalmat ad egy kis kreatívkodásra is. Így született meg a TEGNAP_ODAEGETTEM_A_TEASKANNAT definíció. Akkoriban még így toltam, nem volt rendes blogom, na.)

Karácsonyra aztán kaptam egy új kannát, ami, hogy a fenti eset ne ismétlődhessen meg, fütyülni is tudott. Azóta is otthon volt a gáztűzhely mellett. Gyakran használtuk, bár nem annyit, mint a régit, tekintve, hogy időközben a fővárosba költöztem. A gáz mellett természetesen olajos és zsíros lesz minden, amit nem sikálnak le rendszeresen és az évek alatt a kanna fénye is alaposan megkopott, olyannyira, hogy apunak egyre jobban bökte a szemét, és a múltkor mikor Enikővel Győrben jártunk, kitalálta, hogy meg kell tőle szabadulni. Mindketten felhördültünk, jobban mondva Enikő inkább csak meglepődött és illemtudóan összehúzta a szemöldökét, én pedig gyorsan elhatároztam, hogy a kannát megszöktetem. Később Enikő egy kis hideg zsíroldóval teljesen helyre is hozta, azóta sincs semmi baja, és vidáman fütyörészik minden este.

Hmm ettől úgy megjött a kedvem, hogy főzök is egy teát azt hiszem. Egészségünkre!