Csókavár

Az Xp meg az Eszközök

Már megint szívtam pár órát ezzel a remek kis Xp-vel. Vettünk egy USB Bluetooth adaptert, és sehogy sem sikerült feltelepíteni, mert a telepítés közben ezt a hibát kaptam:

A Windows nem tudja betölteni a(z) Modem telepítőprogramját. Segítséget a hardver gyártójától kaphat.

Mondanom sem kell, hogy erre a hibaüzenetre egy találatot sem ad a google. Próbáltam angolul is, de semmi. (Itt most mellőzném az angoltalanított oprendszerek debuggolásának nehézségeiről szóló ömlengést.) Addig jutottam, hogy a modemek telepítése úgy általában nem működik. Régebbről volt feltelepítve néhány ISDN modem, próbáltam őket letörölni az Eszközkezelőben, de megint csak ezt a rejtélyes üzenetet kaptam. Hosszas próbálkozás után, néhány óra múlva feltűnt, hogy a modemek tulajdonságai között a részletek lapon az ún. osztálytelepítő (a seggem) nem más mint a modem.cpl.

Ilyen fájl nincs a gépen. Hmm. A környéken levő gépeken ugyanitt az mdminst.dll szerepel. Talán valami régi setup felülcsapta a modemek xp-s osztálytelepítő beállítását a régi win98-as modem.cpl-lel. Hehh. Aszongya:

A class installer DLL performs installation operations that apply to devices in a particular device setup class.

Ez megmagyarázza a dolgot... Aztán egy gyors keresés a google-ben (modem.cpl mdminst.dll), és máris kiderült, hogy egy sor a registryben (regisztrációs adatbázis) megoldja a problémát:

HKLM/System/CurrentControlSet/Control/Class/<CLSID>/Installer32
 "mdminst.dll,ClassInstall32"

Azóta működik.